-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Kiełki Rzeżucha
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 13.9 |
Dostępność | Mało 8 szt. |
Właściwości zdrowotne i odżywcze kiełków są znane ludziom od wieków. Chińczycy i Arabowie z dobrodziejstw kiełkowanych ziaren korzystali od wieków. Podobnie jak Aztekowie, którzy z kiełków wypiekali chleb. Dziś jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i skuteczną ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.
Kiełki roślin, posiadają dobroczynny wpływ dla całego organizmu. Kiełki zawierają wiele witamin i minerałów. Kiełki są bogate wwitaminy z grupy B, C, D, E i K.
Zawierają także żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, lit i selen. W kiełkach znajdziemy dużo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika (3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej, niż kromka ciemnego pieczywa pszennego).
Są też bogatym źródłem białka (do 35 proc.). Dzięki temu:
- są bogatym źródłem składników pokarmowych,
- są lekko strawne i dobrze przyswajalne przez człowieka,
- wzmacniają nasza odporność,
- chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników
- stanowią świetny składnik wielu smacznych dań (kanapek i sałatek).
Kiełki rzeżuchy kryją w sobie wiele zalet. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające, moczopędne. Poprawiają kondycję włosów i skóry. Wspomagają w walce z anemią czy reumatyzmem. Kiełki rzeżuchy zawierają dużo wapnia i magnezu. Ostry, pieprzny smak pieprzycy siewnej mocno podkreśli smak niejednej sałatki, czy posłuży jako dodatek do twarogu lub pasty warzywnej.
Waga | 0.03 |
Sposób przechowywania | Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. |
- Marki