• Kiełki Rzeżucha

4.03
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.9
Orlen Paczka 13.9
Paczkomaty InPost 14.9
Pocztex Kurier 48 17.9
Kurier Inpost 24 17.99
Kurier UPS 17.99
Dostępność Średnia dostępność

Właściwości zdrowotne i odżywcze kiełków są znane ludziom od wieków. Chińczycy i Arabowie z dobrodziejstw kiełkowanych ziaren korzystali od wieków. Podobnie jak Aztekowie, którzy z kiełków wypiekali chleb.  Dziś jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i skuteczną ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Kiełki roślin, posiadają dobroczynny wpływ dla całego organizmu. Kiełki zawierają wiele witamin i minerałów. Kiełki są bogate wwitaminy z grupy B, C, D, E i K.

Zawierają także żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, lit i selen. W kiełkach znajdziemy dużo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika (3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej, niż kromka ciemnego pieczywa pszennego).

Są też bogatym źródłem białka (do 35 proc.). Dzięki temu:

  • są bogatym źródłem składników pokarmowych,
  • są lekko strawne i dobrze przyswajalne przez człowieka,
  • wzmacniają nasza odporność,
  • chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników
  • stanowią świetny składnik wielu smacznych dań (kanapek i sałatek).

Kiełki rzeżuchy kryją w sobie wiele zalet.  Mają działanie oczyszczające, wzmacniające, moczopędne. Poprawiają kondycję włosów i skóry. Wspomagają w walce z anemią czy reumatyzmem. Kiełki rzeżuchy zawierają dużo wapnia i magnezu. Ostry, pieprzny smak pieprzycy siewnej mocno podkreśli smak niejednej sałatki, czy posłuży jako dodatek do twarogu lub pasty warzywnej. 

Waga 0.03
Sposób przechowywania Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie