-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Kapusta Kiszona z Marchewka
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 13.9 |
Dostępność | Mało 3 szt. |
Niezwykle zdrowe właściwości kapusty kiszonej znane są od XVII wieku, gdy żeglarze spożywali ją aby uniknąć szkorbutu. Wiadomo było, że jedzenie jej wzmacnia organizm, chroni przed chorobami, a okłady z kapusty zmniejszają bóle reumatyczne, a nawet leczą owrzodzenia i odmrożenia. Dziś wiadomo, że jest to zasługa całej armii witamin i minerałów zawartych w kapuście oraz właściwości powstałych w procesie jej fermentacji.
Choć zwykła kapusta to samo zdrowie to jeszcze cały proces fermentacji mlekowej wydobywa z niej to co najlepsze, a nawet jeszcze więcej. Dzięki kiszeniu minerały takie jak żelazo, wapń i cynk zawarte w kapuście stają się łatwiej przyswajalne przez nasz organizm, a ilość witaminy C zwiększa się o połowę. Żeglarze wiedzieli co robią, ponieważ to właśnie jej niedobór powoduje zachorowanie na szkorbut. Kapusta kiszona to również źródło polifenoli, glukozynolanów, antyoksydantów i beta-karotenu.
Dzięki temu przoduje ona jako rodzaj antynowotworowego i detoksykującego pożywienia. Zawiera bardzo dużo błonnika, co zbawiennie działa na układ pokarmowy, potasu dla prawidłowego działania serca oraz wapnia dla naszych kości. Działa odchudzająco, a sama ma bardzo mało kalorii. Kiszona kapusta w towarzystwie marchewki to istna witaminowa bomba. Marchew uzupełnia ten zdrowotny wachlarz o karotenoidy takie jak luteina i likopen oraz dodaje alfa i beta karoten.
Cechy dodatkowe | bio, wegańskie, wegetariańskie, bez barwników syntetycznych |
Postać | inna |
Certyfikat | Ekologiczny, Rolnictwo Ekologiczne |
Produkt nie zawiera | aluminium, konserwantów, laktozy, antyzbrylaczy, barwników, drożdży, jajek, nabiału, oleju palmowego, orzechów, pestek, tłuszczy trans (utwardzanych), pszenicy, soi |
Smak | inny |
Opakowanie produktu | słoik |
Przeznaczenie | kuchnia |
Liczba sztuk w opakowaniu | 1 |
Waga | 0.1 |
- Marki