• Ksylitol - Cukier brzozowy Czysty słodzik 1kg Dary

24.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.9
Orlen Paczka 13.9
Paczkomaty InPost 14.9
Pocztex Kurier 48 17.9
Kurier Inpost 24 17.99
Kurier UPS 17.99
Dostępność Duża dostępność
KSYLITOL 1 KG SŁODZIK NATURALNY

Ksylitol cieszy się coraz większą popularnością wśród osób szukających sposobu na ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy lub cukier z brzozy. Posiada on w cząsteczce 5 atomów węgla – w odróżnieniu od cukrów 6-cio i 12-sto węglowych (glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza). Jest słodki jak klasyczny cukier, ale o wiele mniej kaloryczny.

Ksylitol został odkryty i wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 r. Dokonali tego niemieccy i francuscy uczeni. W pierwszej kolejności nie zwrócili oni jednak na niego szczególnej uwagi i nie szukali zastosowań dla swojego odkrycia. Dopiero w trakcie trwania II Wojny Światowej ksylitol zyskał uznanie wśród producentów żywności i konsumentów, gdyż stał się on zamiennikiem brakującego cukru.

Warto zauważyć, że ksylitol można spotkać w wielu owocach i warzywach. Należą do nich m.in.:śliwki, truskawki, jagody, maliny, szpinak, kalafior, dynia, bakłażan.

Zamiast cukru: Ksylitol to naturalny dodatek do żywności o wyglądzie i smaku zwykłego cukru białego. Jest inaczej metabolizowany przez organizm, co czyni go znacznie korzystniejszym dla cukrzyków i chorych na insulinoodporność. Dodatkowo ksylitol dostarcza aż o 40%mniej kalorii niż najpopularniejsza postać białego cukru – sacharoza. Jak sugeruje nazwa, cukier brzozowy pierwotnie otrzymywany był z kory brzozy.

Cukier brzozowy - słodzi i nie szkodzi:

  •  pozytywnie wpływa na kości i uzębienie – w odróżnieniu od sacharozy nie powoduje próchnicy, wręcz przeciwnie – zapobiega chorobom zębów, wzmacnia szkliwo oraz wpływa na prawidłowe pH w jamie ustnej i świeży oddech.
  • Z tego względu warto włączyć go do jadłospisu dzieci (powyżej 3. roku życia), zamieniając dania słodzone cukrem białym na desery z dodatkiem ksylitolu.
  • Cukier brzozowy znakomicie sprawdza się w wypiekach, w każdej kuchni znajdzie się dla niego zastosowanie.
  • Poza tym jest popularnymskładnikiem gum do żucia i pastylek odświeżających oddech - wynika to z charakterystycznego uczucia chłodu na języku, jakie pozostawia.

ZALETY UŻYWANIA KSYLITOLU:

  • identyczny smak i wygląd jak  zwykły cukier
  • nie wywołuje próchnicy i sprzyja likwidacji płytki nazębnej
  • utrudnia rozwój bakterii i grzybów
  • pomaga przywrócić równowagę alkaliczną
  • likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, działa antybakteryjnie
  • jest odporny na wysokie temperatury
  • może być stosowany na przykład do wypiekania ciast, ale z wyjątkiem drożdżowych

 

Cechy dodatkowe niski indeks glikemiczny, superfood
Rodzaj Ksylitol
Produkt nie zawiera glutenu, GMO
Marka Dary Ogrodu
Waga 1
Stan opakowania oryginalne
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie