Jakie właściwości ma cukier kokosowy i do czego można go stosować?
Cukier kokosowy produkowany z kwiatostanów palmy kokosowej zyskuje na popularności, czemu trudno się dziwić. Stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnego cukru białego i posiada oryginalny smak. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego możesz go stosować!
Właściwości i składniki odżywcze cukru kokosowego
Kokosowy cukier jest naturalną substancją słodzącą, którą produkuje się z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Dochodzi do nacięcia orzecha kokosowego, aby następnie zebrać jego sok w bambusowym naczyniu (musi być świeży, niesfermentowany i posiadać odpowiednie PH). Następnie sok zostaje upieczony w kadziach, a następnie poddany odparowaniu. Wszystko po to, aby uzyskać syrop, który po zastygnięciu jest formowany w bloczki, a następnie podgrzany do momentu, aż nabierze sypkiej konsystencji. Sięgając po ów cukier możesz liczyć na jego oryginalny kokosowy smak (delikatny posmak z wyczuwalną nutą karmelu) i bardzo apetyczną, karmelową barwę. Wiesz już, jak powstaje cukier kokosowy, więc czas sprawdzić, jakie ma właściwości.
Korzyści ze spożywania cukru kokosowego jest wiele. Jest cennym źródłem insuliny, potasu, wapnia, żelaza, cynku i niektórych witamin z grupy B. Korzystnie wpływa na rozwój mikroflory bakteryjnej. Co ważne - ma niższy indeks glikemiczny niż tzw. zwykły cukier stołowy, czyli biały. Mogą po niego sięgać zarówno diabetycy, jak i cukrzycy oraz osoby, które muszą przestrzegać diety opartej na IG produktów.
Cukier kokosowy właściwości - znasz już odpowiedź na to pytanie. Sprawdźmy więc, czy warto nim zastąpić biały.
Czy cukier kokosowy jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru?
Czy cukier kokosowy jest zdrowy? Czy jest dobrą alternatywą tradycyjnego cukru? Na pewno tak, jeśli weźmiesz pod uwagę jego kaloryczność. Pod tym względem zdrowszy zamiennik białego cukru, ponieważ w 100 gramach zawiera 380 kalorii, podczas gdy biały - 405. Ma również niższy indeks glikemiczny. Cukier kokosowy a cukier biały to 35 vs. 65. Pamiętaj jednak, że o ile cukier kokosowy jest lepszy dla organizmu, o tyle nie może stanowić źródła składników odżywczych, które mu dostarczasz.
Cukier kokosowy a zwykły - zdecydowanie lepiej sięgać po ten pierwszy. Przejdźmy więc do tego, gdzie go możesz wykorzystać.
Do czego można wykorzystać cukier kokosowy?
Cukier kokosowy - do czego możesz go stosować? Odpowiedź jest prosta - wszędzie tam, gdzie do tej pory używałeś białego. Idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do herbaty, kawy i napojów (w tym również schłodzonych). Możesz również skomponować na jego bazie różne ciasta, ciasteczka i wiele innych wypieków (szczególnie tych z korzenną nutą, w tym np. szarlotki i bezy).
Śmiało wykorzystuj jego kulinarny potencjał do słodkich sosów. Znakomicie sprawdza się więc między innymi w kuchni azjatyckiej. Nie bez powodu jest także często stosowany do podkreślenia potraw wyróżniających się słodko-kwaśną lub pikantną nutą.
Cukier kokosowy zastosowanie ma również poza kuchnią. Możesz go stosować jako naturalny środek zapachowy dodając na przykład odrobinę kryształków do kominka z woskiem. W domu uniesie się tym samym przyjemny, kokosowo-karmelowy aromat. Brzmi fantastycznie, nieprawdaż?