• Sól Himalajska Gruboziarnista

Waga netto
1kg
5.42
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.9
Orlen Paczka 13.9
Paczkomaty InPost 14.9
Pocztex Kurier 48 17.9
Kurier Inpost 24 17.99
Kurier UPS 17.99
Dostępność Duża dostępność
imageSól jest koniecznym elementem naszej diety. Sód w niej zawarty reguluje prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych i transport energii do każdej komórki ciała. Musimy jednak uważać !! Sól stosowana w nadmiarze może przyczynić się do nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Jesteśmy także dzisiaj bardziej świadomi, że biała sól jest produktem wysoko przetworzonym, zawierającym antyzbrylacze i inne środki utrzymujące ją w stanie sypkim. Z tego powodu warto poszukać produktu, który zastąpi sól biała ratyfikowaną.
Jedną z najpopularniejszych soli i uważanych za najzdrowszą jest różowa sól himalajska z Pakistanu. Swój piękny, różowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości żelaza, co już czyni ją produktem pożądanym przez osoby mające deficyt tego pierwiastka.

Pokłady soli himalajskiej tworzyły się ok. 250 mln lat temu, gdy Ziemia była pozbawiona zanieczyszczeń środowiska. Sól himalajska powstała przez ewaporowanie wody z prehistorycznego oceanu Tetydy. Pod wpływem ruchów tektonicznych ukryła się ona na miliony lat, by dzisiaj służyć naszemu zdrowiu. Oryginalna sól himalajska wydobywana jest w sposób tradycyjny w Pakistanie w regionie Pendżab z zachowaniem wysokich standardów bezpieczeństwa.

Sól ta nie jest przetwarzana, nie jest oczyszczana, co pozwala jej zachować wszystkie składniki mineralne. Dokładnie w takiej formie w jakiej zniknęła pod powierzchnia ziemi na miliony lat możemy ją dzisiaj spożywać w naszej kuchni i używać do wielu innych rzeczy, gdyż właściwości soli i jej użycie jest naprawdę niesamowite.

W oryginalnej soli himalajskiej z Pakistanu odnajdziemy dużo magnezu, cynku,  miedzi, selenu, chromu, wapni i żelaza. Dzięki temu, spożywanie soli himalajskiej z Pakistanu wspiera działanie układu nerwowego i szarych komórek, wzmacnia naszą odporność, zapobiega anemii, łagodzi i redukuje dolegliwości jelitowe. Regularne spożywanie soli na pewno przyczyni się do polepszenia naszej diety.

image

Oprócz klasycznego używana soli do doprawiania potraw, sól himalajska może także być stosowana do:

  • zrobienia domowego peelingu (wystarczy połączyć ją z oliwą z oliwek)
  • wsparcia w problemach skórnych i trądzikowych (ożywcza kąpiel)
  • wspierania układu oddechowego (środek do inhalacji)
  • leczenia infekcji gardła i jamy ustnej (płukanka z soli).

Na koniec warto wspomnieć, że stosowanie soli himalajskiej podczas kąpieli może przyczynić się do złagodzenia napięcia nerwowego. Sól himalajska to prawdziwy skarb. Nie bez przyczyny nazywano ją różowym diamentem.

Rodzaj sól himalajska
Produkt nie zawiera konserwantów, antyzbrylaczy, barwników
Waga 1000
Sposób przechowywania Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie