• Categories
  • Search
  • VINEGAR

Octy ekologiczne

Octy owocowe, w odróżnieniu od octu spirytusowego, mają wiele prozdrowotnych zastosowań. Łagodne w smaku, o bogatym aromacie i przepięknej barwie, doskonale sprawdzają się w kuchni i w domowej apteczce. Octy ekologiczne powstają wyłącznie z naturalnych składników , nie zawierają konserwantów ani substancji barwiących. Najpopularniejszy spośród nich, ocet jabłkowy, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, ma właściwości odchudzające i leczy trądzik oraz łupież – a to nie wszystkie jego właściwości.

Octy winne – produkowane na bazie białych lub czerwonych winogron – wspomagają pracę wątroby, oczyszczają organizm z toksyn oraz stymulują wydzielanie enzymów trawiennych. To doskonałe bazy do marynat czy sosów. Z kolei ocet balsamiczny, najoryginalniejszy z octów, produkowany często według ściśle strzeżonych receptur, z moszczu winogronowego oraz posiada wyrafinowany smak i aromat – to must have w każdej nowoczesnej kuchni.

Smaki, zapachy, kolory

Octy ekologiczne produkowane z naturalnych certyfikowanych składników to nieocenione dodatki do zdrowych dań. Warto sięgać po różne rodzaje octów – różnią się smakiem, konsystencją, kolorem, aromatem. Doskonale wpływają na trawienie, są wybornym dodatkiem do sałatek i galaretek. Tak jak sięgamy po smakowe oliwy, tak sięgajmy też po octy ekologiczne na bazie rozmaitych owoców, żeby nasze zbilansowane posiłki były smaczne i zdrowe. Prozdrowotne walory octów ekologicznych warte są sprawdzenia we własnej domowej kuchni.